Belgyógyászat

A belgyógyászat egészében vizsgálja a szervezetet.

A belső szervek működését, több szakterületet integrál a megelőzéstől a rehabilitációig. A nem egyértelmű eredetű panaszok esetén a terápiát célszerű átfogó belgyógyászati vizsgálattal kezdeni.

A belgyógyász a belső szervek kóros elváltozásaival.

Belgyógyászati betegségek kezelésével valamint diagnosztizálásával és megelőzésével foglalkozik.

A belgyógyászati szakrendelés keretén belül vizsgáljuk szív- és érrendszer

 • légző-, a vérképző- és az emésztőszervek
 • máj és a belső elválasztású mirigyek betegségeit

Sokéves szakmai tapasztalattal rendelkező belgyógyász szakorvosaink az egyes szakterületek vizsgálati eredményeinek értékelése alapján döntenek a követendő terápiáról.

Belgyógyászt akkor érdemes felkeresni

ha a páciens tünetei bizonytalanok vagy általánosak, nem tudja pontosan meghatározni, hogy honnan ered a panasza.

 • A tünet lehet, például:
 • fejfájás
 • hasi vagy mellkasi fájdalom
 • fáradékonyság
 • szédülés
 • légzés- és alvászavar
 • idegrendszeri
 • ilemésztőrendszeri panasz

Prevenciós célból minden felnőttnek javasolt, hogy rendszeresen, legalább évente egyszer még akkor is részt vegyen belgyógyászati kivizsgáláson, vér- és vizeletvizsgálaton, ha egyébként nincsenek panaszai.

Belgyógyászat

Milyen panaszokkal érdemes belgyógyászhoz fordulni?

Belgyógyászt akkor érdemes felkeresni:

 • ha a páciens tünetei bizonytalanok
 • nem tudja pontosan meghatározni, honnan ered a panasza.

A tünet lehet:

 • fejfájás,
 • hasi fájdalom
 • mellkasi fájdalom
 • fáradékonyság
 • szédülés
 • légzés- és alvászavar
 • idegrendszeri panszok
 • emésztőrendszeri panasz.

Prevenciós célból minden felnőttnek javasolt, hogy rendszeresen, legalább évente egyszer akkor is részt vegyen belgyógyászati kivizsgáláson valamint vér- és vizeletvizsgálaton még akkor is ha egyébként nincsenek panaszai.

Hogyan zajlik a belgyógyászati vizsgálat?

A belgyógyász kikérdezi a beteget a kórelőzményekről, panaszai jellegéről és a családban előforduló betegségekről.

A fizikális vizsgálat során a vérnyomás és pulzus, testmagasság és testsúly, testtömeg-index mérése mellett a belgyügyász tapintással vizsgálja a pajzsmirigyet és a nyirokcsomókat, a has érzékenységét és a máj és a lép kiterjedtségét, állapotát.

Kopogtatással és fonendoszkóppal vizsgálja a mellkast, a tüdőt és a szívet.

A belgyógyász teljes körű fizikális vizsgálatot követően dönt a kivizsgálás további menetéről és szükség esetén a beteget a megfelelő szakterület specialistáihoz irányítja.

A belgyógyász további vizsgálatokat is kérhet:

 • labor
 • ultrahang
 • képalkotó diagnosztikai
 • EKG- és egyéb kapcsolódó szakorvosi vizsgálatokat

Mi a szaturáció, avagy az oxigén szaturáció?

A szaturáció nem más, mint a vér oxigénszintjének az értéke.

A szaturáció mérő eszköz  a pulzoximéter. Szervezetünket több milliárd, szabad szemmel láthatatlan sejt alkotja.  Minden sejtnek szüksége van az oxigénre.

Az oxigént a tüdő veszi fel és a vérben található vörösvérsejtek szállítják el a szerveinkhez. A hemoglobin nevű fehérjének is kulcsfontosságú a szerepe, ugyanis ez az anyag a felelős azért, hogy a vörösvérsejt felvegye a friss oxigént.

A szaturáció mérése során arról kapunk információt, hogy milyen állapotban vannak a vörösvérsejtjeink és milyen az oxigénszállító kapacitásuk. Értelemszerűen minél alacsonyabb a szaturáció, annál rosszabbul teljesítenek a vérsejtek és annál kevesebb oxigén jut el a létfontosságú szerveinkbe. A

Mennyi a normális szaturáció?

A szaturáció egy százalékban kifejezett érték: ahány százalékot mutat a szaturáció mérő, olyan teljesítményen működik a szervezetünk – nyilván a 100% a legmagasabb érték, ennél több a szaturáció értéke (pl. 110%) nem lehet.

A normális oxigén szaturáció értéke 96-100% között mozog: ha a szaturáció értéke e közé a két szám közé esik, akkor minden rendben van a véroxigén-szintünkkel.

Ha a szaturáció 90 és 95% közé esik, az azt jelenti, hogy a véroxigén-szintünk már alacsonyabb az egészségesnél, így szükség lehet egy általános szív-tüdő kivizsgálásra.

Ha a szaturáció ennél is alacsonyabb szinten van (hivatalosan akkor, ha 88% alá esik), akkor haladéktalanul orvoshoz kell fordulnunk.

Milyen betegségekre utal az alacsony szaturáció?

Az alacsony szaturáció értékek leggyakrabban valamilyen tüdő, vagy szív- és érrendszeri megbetegedésre utalnak. Esetleg a tüdőbe nem jut elég oxigén, vagy a vörösvérsejtek nem tudnak elég oxigént felvenni és szállítani

Az is előfordulhat, hogy a szív nem tudja megfelelően keringetni a vért.

Ha a felsorolt esetek közül bármelyik megvalósul, annak súlyos következményei lehetnek.

A szaturáció mérése mikor javallott?

Fontos, hogy megtaláljuk az alacsony szaturáció okát és elsőként a probléma forrását szüntessük meg. Mindenképpen ajánlott odafigyelni a szaturáció mérésére, ha asztmával vagy allergiával küzdünk, tüdőbetegség gyanúja esetén, illetve megfázásos tünetek észlelése során is – ide tartozik a koronavírus is, ami szintén zavarhatja a szervezet oxigénfelvételét.

Melyek a leggyakoribb laborvizsgálatok, amit a belgyógyász kérhet?

A laboratóriumi vizsgálatok szinte minden esetben a belgyógyászati kivizsgálás részét képezik. Az eredményekből a belgyógyász szakorvos fontos információkhoz juthat a szervezetünkben zajló folyamatokról, melyek segítik a diagnózis felállítását.

A belgyógyász leggyakrabban olyan vizsgálatokat rendel el, melyek megmutatják a vérképző rendszer, a máj, a vese, valamint a zsír és szénhidrát anyagcsere működését, és a szervezet ionháztartását. Az elrendelt vizsgálatok közt általában szerepel a

Amennyiben a tünetek egy adott betesgésgre utalnak,  specifikus laborvizsgálatok segíthetnek a diagnózis felállításában.

A pajzsmirigy alul– vagy túlműködésének gyanúja esetén a TSH, FT3, FT4 hormonszint meghatározását rendeli el a belgyógyász vagy az endokrinológus szakorvos, mely vizsgálatok komplex pajzsmirigy laborcsomagunk részeként is elérhetők.

Gyomor és bélrendszert érintő panaszok esetén felmerülhet

IDEGSEBÉSZET

IDEGSEBÉSZET

Első idegsebészeti szakorvosi vizsgálat
25.000 Ft
Első idegsebészeti szakorvosi vizsgálat
25.000 Ft
logo_imhotep_line_white@2x_nagyobb

Imhotep Medical Center

Az Ön egészségének a szakértője!

Diagnostics

SZAKRENDELÉSEK

Healthcare Sign

ORVOSAINK

Waiting Period

BEJELENTKEZÉS