Manuálterápia

Mit fed a manuálterápia fogalma? Ha valaki manapság gyógytornász szolgáltatást keres, nagy valószínűséggel találkozik a manuálterápia kifejezéssel. A manuálterápia fogalma a latin manus = kéz szóból származik, kézzel végzett kezelést jelent. A hétköznapi életben a manuálterápiát gyakran azonosítják a csontkovácsolással, azonban ez félreértés, a manuálterápia mást takar.

Általánosságban elmondható, hogy a manuálterápiás kezelés célja a támasztó- és mozgatórendszer fájdalmainak, akut és krónikus elváltozásainak degenerációinak kezelése, következményeinek és tüneteinek enyhítése.

A manuálterápia során a terapeuta a pacienssel együttműködve úgynevezett mobilizációs fogásokkal feloldja, ellazítja a görcsös, bemerevedett, mozgástartományban beszűkült testrészeket. Laikus számára ez egyfajta masszázsnak tűnik, azonban a maunálterápia, inkább a gerinc, medence statikájának helyreállítása speciális fogások segítségével.

Milyen céllal vehetünk igénybe manuálterápiás kezeléseket?

“Az ülőmunka az új rák”-nem kevesebbel riogatják a szakemberek azokat, akik napi 8-12 órát töltenek az íróasztalnál ülve. Ugyanakkor nem csak őket érintik a rossz tartás, az egyoldalú terhelés okozta mozgászervi és áttételesen belső szervi panaszok.
Napjainkban a nyaki, háti és derékfájdalmak nem csak egyre szélesebb körben jellemzőek, de sajnos egyre korábbi életkorban jelentkeznek a lakosság körében, Gyakori, hogy a mozgászervi problémák nem az elváltozás helyén okoznak gondokat (pl.:előfordulhat, hogy a hátfájást vagy a nyakfájást nem is gerincprobléma okozza). Ilyenkor a megváltozott terhelés az eredtileg fájdalmas rész kímélése miatt az egészséges területeken idéz elő fájdalmat.

Bátran forduljunk manuálterapeutához, bármilyen a váz-,és izomrendszerünkben tapasztalható fájdalom, mozgástér beszűkülés esetén, ízületi panaszokkal, porckorongsérv, gerincferdülés esetén, különféle sérülések utókezelése során, izomfájdalmak felléptekor, végtagzsibbadással, fejfájással, szédüléssel, bizonyos esetkeben fülzúgással és látászavarokkal is. A támasztó-és mozgatórendszerhez szorosan kapcsolódó mozgatóidegrendszer problémái – mint például lumbágó- esetén is jó esély van a manuálterápiás kezelés hatékonyságára.
A manuálterápia kiemelten fontos területe a megelőzés, vagyis érdemes a szakembert már akkor felkeresni, amikor még nincsenek panaszaink de potenciálisan veszélyeztetve érezzük magunkat.

A manuálterápiás módszerek áttekintése

A manuálterápia összefoglaló neve azoknak a fogásoknak és eljárásoknak, amelyek a gerinc, végtagok és izomzat rendszerében felmerülő visszafordítható problémák orvoslását célozzák meg. Bár a manuálterápia gyökerei az ősi gyógyító módszerekhez nyúlnak vissza, eszköztára a modern orvoslás ismereteire támaszkodik. A manuálterápia módszerei építenek a kiropraktika és ostepathia tudományos ismereteire is. A manuálterápiás módszereket típusok szerint is csoportosíthatjuk, annak alapján, hogy milyen módszertani elgondolás áll a hátterükben. Ennek megfelelően többek között megkülönböztethetünk Barvicsenko-, Dorn-, Maitland,- Mulligan-, Bowen maunálterápiát.

A manuálterápiás kezelés jellemzői

A manuálterápiás kezelés minden esetben átfogó vizsgálat és a kórelőzmény alapos elemzése előzi meg. A vizsgálat célja, hogy a kezelést megelőzően elvégezhető fizikális vizsgálaton túl, minél több információ álljon a terapeuta rendelkezésére. Ezek ismeretére több okból is szükség van. Egyrészt azért mert bizonyos állapotok kizárhatják a manuálterápia alkalmazását. Másrészt ezek az információk sokat segíthetnek a megfelelő kezelési mód illetve eszközök kiválasztásában.

Az állapotfelmérő vizsgálatok közé tartozhat a röngten, CT, MR esetleg specifikus laborvizsgálatok és nagyon fontos, hogy a szakembert tájékoztassuk a fennálló (vagy korábban átélt) krónikus betegségekről, operációkról, daganatos betegségekről és az alkalmazott kezelésekről.
A manuálterápiás kezelés során a terapeuta a saját testének mechanikus energiáját használva állítja helyre a tartó-és mozgatórendszer harmómiáját.

Manuálterápiás kezelést kizárólag megfelelően képzett szakemberek végezhetnek, akik kifogástalan anatómiai ismeretekkel rendelkeznek, és nagy tapasztalatot szereztek a manuálterápiás módszerek alkalmazásában.

A manuálterápia alkalmazását kizáró okok

A manuálterápia alkalmazását nem javasolják csontrendszeri megbetegedések (csontritkulás, gyulladások, daganat), általános kötőszöveti betegségek (pl. lupusz, MCTD), krónikus szervi megbetegedések, friss baleseti vagy operáció utáni állapotok esetén.

Imhotep Medical Center

Az Ön egészségének szakértője

szakrendelések

Orvosaink

bejelentkezés