PCR TESZT

A WHO a világjárványt okozó új koronavírus elleni harc egyik fő eszközeként jelölte meg a vírus tesztelését. A megfelelő diagnosztikai eljárás lehetővé teszi a fertőzés jelenlétének gyorsabb felismerését és a beteg megfelelő ellátását. A SARS-CoV-2 kimutatására többféle diagnosztikai teszt létezik. Nem mindegy azonban, hogy melyiket mikor végzik el, mint ahogy az sem, hogy mit szeretnénk megtudni: korábban átestünk-e már a fertőzésen, vagy hogy jelenleg fertőzöttek vagyunk-e. Az eligazodásban nyújtanak segítséget labordiagnosztikai szakembereink.

Az elsősorban súlyos, akut légzőszervi tünetekkel járó, igen fertőzőképes SARS-Co-V-2 vírus a koronavírusok családjába tartozik. Az új koronavírus a kínai Wuhan városából terjedt el, világjárványt (pandémiát) okozva az egész világon. A WHO 2020 februárjában a SARS-CoV-2 által okozott betegséget COVID-19-nek nevezte el.

PCR

Az, hogy valaki érintett-e a fertőzésben, többféle laboratóriumi módszerrel állapítható meg:

  • a vírus RNS kimutatásával: az orr-vagy szájgaratüreg nyálkahártyájáról vett mintából a vírus örökítő anyagát (RNS) polimeráz láncreakcióval (PCR) detektáljuk
  • a vírus-specifikus antigén(ek) kimutatásával: rapid fluoreszcens immunoassay-vel légúti mintából
  • és az antitestek kimutatásával: ekkor a szervezet által a kórokozó ellen termelt antitesteket vizsgáljuk vérből.

Ezeknek a vizsgálati módszereknek az eredményei más-más információt közvetítenek az orvosok számára, ezért a szerepük is eltérő a SARS-CoV-2 fertőzés diagnosztikájában.

Milyen laboratóriumi vizsgálatokkal mutatható ki a fertőzés?

Az, hogy valaki érintett-e a fertőzésben, többféle laboratóriumi módszerrel állapítható meg:

  • a vírus RNS kimutatásával: az orr-vagy szájgaratüreg nyálkahártyájáról vett mintából a vírus örökítő anyagát (RNS) polimeráz láncreakcióval (PCR) detektáljuk a vírus-specifikus antigén(ek) kimutatásával: rapid fluoreszcens immunoassay-vel légúti mintából > és az antitestek kimutatásával: ekkor a szervezet által a kórokozó ellen termelt antitesteket vizsgáljuk vérből.

    Ezeknek a vizsgálati módszereknek az eredményei más-más információt közvetítenek az orvosok számára, ezért a szerepük is eltérő a SARS-CoV-2 fertőzés diagnosztikájában.

A módszerek előnyei és hátrányai

A PCR-teszt (RT-PCR: reverz transzkripciós polimeráz láncreakció)

A legjobb és legérzékenyebb vizsgálati módszer az aktuálisan zajló fertőzés megítélésére. A betegséget okozó vírus örökítőanyagát (RNS) mutatja ki a vizsgált mintából, amely igazolja a vírus jelenlétét a légutakban. A vizsgálat során az orr- vagy szájgarat nyálkahártyáról vesznek mintát, a vizsgálat eredményére 24-48 órát kell várni. A cégünk által jelenleg alkalmazott teszt a vírus genetikai állományának 3 szakaszát vizsgálja, emiatt az általunk használt PCR reakció igen nagy érzékenységűnek tekinthető.

Előnyei

A vírus légúti jelenlétének igazolására a legjobb, gold standardnak tekinthető módszer. Kiváló érzékenység és megbízhatóság jellemzi. Csaknem 100%-ban képes azonosítani a fertőzötteket.

Hátrányai

Mivel a mintavétel speciális mintavételi eszközt és szaktudást igényel, azt csak kellően képzett és gyakorlott személy végezheti el védőfelszerelésben, kellő felkészülést követően. Magasabb szaktudást igényel maga a vizsgálat és az értékelés is, ezért csak speciális felszereltségű molekuláris diagnosztikai laboratóriumban végezhető el. A vizsgálat soklépéses, egymásra épülő folyamatból áll, melynek egyes szakaszai akár több óráig is tarthatnak. Mindezek miatt az RT-PCR a legdrágább teszt a COVID-19 diagnosztikai lehetőségek között.

Rapid antigén teszt (rapid fluoreszcens immunoassay)

A vírus S-proteinjét mutatja ki. Olcsóbb vizsgálati módszer a PCR-nél, de alacsonyabb érzékenységű. Ezért egy negatív eredmény esetén a megerősítéséhez szükséges az RT-PCR vizsgálat. A mintavétel az orr-vagy szájgaratüregből történik, a vizsgálat ideje kb. 15 perc.

Előnyei

Képes gyorsan igazolni a vírus jelenlétét, ezért elsősorban ott alkalmazható, ahol sok a megbetegedés és a pozitív eredmények száma várhatóan magas lesz, illetve minél hamarabb meg kell oldani a fertőzöttek elkülönítését. A gyorsteszt leolvasását egy speciális leolvasó eszköz (fluorescens reader) segíti.

HÁTRÁNYAI

A mintavétel speciális mintavételi eszközt és szaktudást igényel, kellően képzett és gyakorlott személy végezheti azt védőfelszerelésben. Az értékeléshez is szükséges a laboratóriumi háttér. Ügyelni kell a mintavétel időpontjára (se túl korán, a betegség kezdeti szakaszában, illetve se túl későn, a víruscsökkenéssel együtt járó gyógyulási fázisban), mert az álnegatív eredményhez vezethet. Mivel az éppen aktuális fertőzés fennállását a negatív eredmény nem zárja ki, így azt meg kell erősíteni RT-PCR vizsgálattal is.

Automatizált antitest tesztek (ELISA és egyéb immunoassay alapú)

Ezek a tesztek a SARS-CoV-2 elleni korai (IgM, esetleg IgA) vagy a késői (IgG) típusú antitest ellenanyag jelenlétét és mennyiségét mutatják ki vérből. A vizsgálati idő 1-3 óra. Alátámasztják a fertőzés diagnózisát, kiegészítik a közvetlen kórokozó kimutatási módszereket, valamint felhasználhatók epidemiológiai adatok gyűjtésére is. Mint minden fertőzés esetében, így az antitest kimutatásánál is alapszabály, hogy két betegmintát (egyet a betegség 1. hetéből, a másikat 2-3 héttel később) kell megvizsgálni a helyes eredményért.

Előnyei

Ezek az ellenőrzött minőségű, bevizsgált, automatizálható tesztek nagy tömeg szűrésére is alkalmasak. A jobb minőségű tesztek a vírus S1-proteinje ellen termelődött antitestet mutatják ki. Érzékenyebbek és megbízhatóbbak a rapid antitest teszteknél, így jelentősen kevesebb álpozitív vagy álnegatív eredményt adnak.

Ezeknek a teszteknek a hazai bevezetése, kipróbálása jelenleg zajlik, hamarosan a SYNLAB diagnosztikai palettáján is elérhetők lesznek.

HÁTRÁNYAI

A betegség korai fázisában történő mintavétel esetén álnegatív eredményt adhatnak, de a megbízhatóság növelhető, ha a betegség későbbi szakaszában történő mintavételkor többféle antitestet együttesen (pl.: IgA/IgM és IgG) vizsgálnak meg. Emellett az sem mindegy, hogy a vírus melyik antigénje ellen termelődött antitestet vizsgálja a teszt és az mennyire specifikus a SARS-CoV-2 vírusra.

logo_imhotep_line_white@2x_nagyobb

Imhotep Medical Center

Az Ön egészségének a szakértője!

Diagnostics

SZAKRENDELÉSEK

Healthcare Sign

ORVOSAINK

Waiting Period

BEJELENTKEZÉS